DBP Cawangan Sabah Archive

 • WARGA Institut Perguruan Malaysia (IPGM), Kampus Gaya bertuah kerana berpeluang mendengar wacana dan pemikiran daripada salah seorang tokoh pejuang kebudayaan, kesusasteraan dan kebahasaan yang tersohor di Malaysia, Yang Berbahagia Dato’ A. Aziz Deraman.

  PURI MINDA DI ANJUNG BAHASA

  WARGA Institut Perguruan Malaysia (IPGM), Kampus Gaya bertuah kerana berpeluang mendengar wacana dan pemikiran daripada salah seorang tokoh pejuang kebudayaan, kesusasteraan dan kebahasaan yang tersohor di Malaysia, Yang Berbahagia Dato’ A. Aziz Deraman.

  Teruskan Membaca...

 • Pemaparan penggunaan bahasa Kebangsaan yang baik dan betul akan terus diberi perhatian dan penegasan oleh pihak Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK). Bagi menjayakan matlamat itu, DBP akan memastikan syarat pengesahan penggunaan bahasa Kebangsaan dipatuhi dan dikuatkuasakan dalam pemberian kelulusan oleh DBKK terhadap sebarang permohonan.

  DBP DAN DBKK PERKUKUH PENGUNAAN BAHASA MELAYU DI TEMPAT AWAM

  Pemaparan penggunaan bahasa Kebangsaan yang baik dan betul akan terus diberi perhatian dan penegasan oleh pihak Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK). Bagi menjayakan matlamat itu, DBP akan memastikan syarat pengesahan penggunaan bahasa Kebangsaan dipatuhi dan dikuatkuasakan dalam pemberian kelulusan oleh DBKK terhadap sebarang permohonan.

  Teruskan Membaca...

 • Oleh Zubaidi Abas  Usaha mengajak masyarakat supaya menggunakan bahasa kebangsaan dalam pelbagai ranah kehidupan memerlukan pelbagai pendekatan bergantung kepada golongan sasaran.              Ahli Parlimen Kota Belud Datuk Abdul Rahman Dahlan,...

  PELBAGAI PENDEKATAN MEMASYARAKATKAN BAHASA KEBANGSAAN

  Oleh Zubaidi Abas  Usaha mengajak masyarakat supaya menggunakan bahasa kebangsaan dalam pelbagai ranah kehidupan memerlukan pelbagai pendekatan bergantung kepada golongan sasaran.              Ahli Parlimen Kota Belud Datuk Abdul Rahman Dahlan,...

  Teruskan Membaca...

 • Pertemuan Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka Cawangan Sabah (DBPCS), Encik Zubaidi Abas dengan Presiden Pertubuhan Kimaragang Malaysia, Tuan Haji Jonathan Kandok pada 16 Mac 2010 telah mewujudkan kesepakatan awal penyusunan dan penerbitan sebuah Kamus Bahasa Kimaragang – Bahasa Melayu.

  KESEPAKATAN DBP CAWANGAN SABAH MENERBITKAN KAMUS KIMARAGANG-MELAYU

  Pertemuan Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka Cawangan Sabah (DBPCS), Encik Zubaidi Abas dengan Presiden Pertubuhan Kimaragang Malaysia, Tuan Haji Jonathan Kandok pada 16 Mac 2010 telah mewujudkan kesepakatan awal penyusunan dan penerbitan sebuah Kamus Bahasa Kimaragang – Bahasa Melayu.

  Teruskan Membaca...

 • Antara matlamat pembinaan portal ini adalah untuk memantapkan kerjasama antara kawasan dalam usaha membina dan berkongsi pelbagai maklumat Borneo dengan cara mengenal pasti, menyusun dan membuat pendigitan maklumat, menyediakan latihan, menganjurkan bengkel dan mesyuarat. Selain itu dapat berkongsi implikasi dan maklumat kewangan dan bekerjasama selaras dengan prinsip asas perkongsian sumber, saling melengkapi untuk membangunkan pangkalan data yang komprehensif di Borneo.

  K@Borneo Merintis Perkongsian Maklumat Melalui PORTAL

  Antara matlamat pembinaan portal ini adalah untuk memantapkan kerjasama antara kawasan dalam usaha membina dan berkongsi pelbagai maklumat Borneo dengan cara mengenal pasti, menyusun dan membuat pendigitan maklumat, menyediakan latihan, menganjurkan bengkel dan mesyuarat. Selain itu dapat berkongsi implikasi dan maklumat kewangan dan bekerjasama selaras dengan prinsip asas perkongsian sumber, saling melengkapi untuk membangunkan pangkalan data yang komprehensif di Borneo.

  Teruskan Membaca...

 • DBPCS telah melaksanakan Bengkel Pemilihan Bahan Penerbitan Buku Cerita Rakyat Sabah untuk Kanak pada 8 – 9 Mac 2010 di DBPCS. Bengkel ini bertujuan untuk memilih cerita rakyat hasil projek pengumpulan cerita rakyat yang diusahakan oleh DBPCS sebelum ini, dan seterusnya menerbitkan cerita rakyat berkenaan.

  BENGKEL PEMILIHAN BAHAN PENERBITAN BUKU CERITA RAKYAT SABAH UNTUK KANAK-KANAK

  DBPCS telah melaksanakan Bengkel Pemilihan Bahan Penerbitan Buku Cerita Rakyat Sabah untuk Kanak pada 8 – 9 Mac 2010 di DBPCS. Bengkel ini bertujuan untuk memilih cerita rakyat hasil projek pengumpulan cerita rakyat yang diusahakan oleh DBPCS sebelum ini, dan seterusnya menerbitkan cerita rakyat berkenaan.

  Teruskan Membaca...